Skoči na vsebino

SOSEŽIGALNIŠKI $U$P€NZ

od 17.07.2024 do 17.07.2024

Deskle

SOSEŽIGALNIŠKI $U$P€NZ predstavlja četrto intervencijo v lokalnem protoru v ciklu “site specific” performansov naslovljenih Suspenz. Fokus Sosežigalniškega Suspenza je postavljen tako tematsko kot lokacijsko v kraj Anhovo, ki leži v neokrnjeni naravi ob reki Soči, hkrati pa je to v Sloveniji za življenje najbolj tvegano območje zaradi onesnaževanja.

Anhovska tovarna je do leta 1996 proizvajala salonitno-azbestne izdelke, azbest pa je v okolju še vedno prisoten in zato škodljiv zdravju. Lokalno prebivalstvo se že leta bori z dodatnim onesnaževanjem, ki ga ustvarja podjetje Salonit Anhovo, ki je v avstrijsko-italijanski lasti. Podjetje ustvarja dobiček s sežiganjem smeti v sosežigalnici, za katero veljajo nižji standardi izpusta nevarnih odpadkov, kot je odrejeno sežigalnicam smeti.

Zdravstvena stroka poudarja, da bi morali v okoljih, že obremenjenimi s težkimi kovinami, kot je azbest, veljati še strožji predpisi kot sicer. Metoda Dodič Fikfak tako pravi: "Zato tako poudarjamo azbest. Ker izpusti iz dimnika sosežiga v kombinaciji z azbestom, ki je še vedno v okolju in v ljudeh, sodelujejo pri nastanku bolezni. Učinek škodljivih snovi se sešteva ali celo množi." Sprejetje zakona, ki izenačuje izpuste sosežigalnic in sežigalnic je le prvi korak v boju lokalne skupnosti za uveljavitev 72. člena slovenske ustave, ki pravi: "Vsakdo ima v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja."

17. julij 2024 ob  20.00,  Deskle, plaža pod mostom (https://maps.app.goo.gl/syBjfMgxjw45vtwd7)

 

Koncept, koreografija, izvedba: Danijela Zajc

Svetovanje režije: Jaka Andrej Vojevec
Avtorska glasba v živo: Maja Pahor
Vizualna podoba: Nevena Aleksovski
Video snemanje: Maruša Golob
PR, pomoč pri produkciji: Gala Jarc
Foto dokumentiranje: Nina Pernat
Produkcija: Danijela Zajc
Koprodukcija: Društvo Matafir

Partner: Društvo Mismo Nismo

Zahvala: Igor Pahor, Verica Lukić, Jaša Jenull